Rozgrzewająca zupa krem z mlekiem kokosowym

Deszcz za oknem, ciemno i zimno. Jesień, niestety, nie zawsze jest kolorowa i słoneczna. W takich warunkach nie trudno o przeziębienie, dlatego najlepiej zadbać o rozgrzewające dania. Zupa wydaje się idealnym pomysłem! Dzisiaj pokażę Wam mój sposób na pyszny warzywny krem!

Zupy to nie jest moja specjalność. Mimo szczerych chęci i postępowania zgodnie ze wskazówkami, nigdy nie wychodziły mi tak, jak powinny. W końcu nastąpił przełom, gdy z Szarookim dopadło nas przeziębienie. Powiedziałam sobie, że w końcu muszę zrobić naprawdę dobrą zupę krem. I wiecie co? Zrobiłam! Jest to dla mnie ważny moment, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Zaczynamy!

SKŁADNIKI (na bardzo duży garnek):
  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średniej wielkości korzeń imbiru
  • 1 por
  • 400 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, curry, kurkuma, kumin, majeranek i inne przyprawy wedle uznania
  • woda, olej
  • opcjonalnie: słonecznik, szczypiorek, mozzarella

KROK 1. Warzywa (oprócz papryki i cukinii) obieramy i dokładnie myjemy.

Krok 2. Paprykę, cebulę, imbir i czosnek odkładamy na bok. Pozostałe warzywa kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 3. Pokrojone warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy całość pod przykryciem.

Krok 4. Do gotujących się warzyw dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i łyżeczkę soli.

Krok 5. Gdy warzywa na zupę się gotują, kroimy cebulę, obrany imbir, ząbki czosnku i smażymy je na oleju.Krok 6. Do warzyw na patelni dodajemy kurkumę, curry, kumin, paprykę ostrą, paprykę słodką i dokładnie wszystkie mieszamy.

Krok 7. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy wszystko, aż będzie miękkie.

Krok 8. Gdy warzywa w garnku będą miękkie (nawet delikatnie rozgotowane), dodajemy zawartość patelni. Mieszamy dokładnie.

Krok 9. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem, a następnie dodajemy mleko kokosowe. Całość doprawiamy wedle uznania do smaku przyprawami (pamiętajcie o majeranku i pieprzu).

Krok 10. Czas na dodatki! Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.

I gotowe!

Nasza zupa jest gotowa do zjedzenia! Po przelaniu jej na talerze, posypcie ją uprażonym słonecznikiem. Możecie też dodać odrobinę świeżego szczypiorku i/lub drobno pokrojonej mozzarelli. Taka potrawa skutecznie Was rozgrzeje od środka i wypędzi przeziębienie. Smacznego!

A Wy jakie macie sposoby na przeziębienie? Jaka jest Wasza ulubiona zupka krem? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach!